Jak se zorientovat v nabídce potahovacích a modelovacích hmot?

V dnešní době nalezneme na trhu nepřeberné množství potahovacích hmot. Je třeba se rozhodnout zda potřebujeme hmotu jen na potažení dortu nebo i na modelaci např. figurek. Na první variantu nám stačí hmota měkčí, kterou snadněji rozválíme do požadované tloušťky.
Pro modelaci volíme hmotu tužší a rychleschnoucí.
Nebo vybereme hmotu univerzální, jenž je vhodná na potahování i modelaci.
 
Dále můžeme hmoty dělit podle základní suroviny, ze které se vyrábí, tzn. jakou chuť upřednostňujeme.
Jsou tedy hmoty fondánové (základem je cukr), pravý marcipán (základem jsou mandle), kombinované (směs fondánové hmoty a určitého poměru mandlí) a potahovací a modelovací čokoláda (tvoří ji čokoláda a glukozový sirup).
 
Fondánové hmoty jsou na trhu dostupné v různých příchutích. Základem je mandlová (imitace pravého marcipánu), neutrální vanilková, čokoládová (výhodou je, že chutná a voní po čokoládě, ale barva zůstává bílá) a několik ovocných variant.
 
 

1. Zpracování potahovacích hmot a marcipánu

 
Hmoty se prodávají převážně v bílé variantě. Ty pak lze barvit pomocí potravinářských barev a barviv. Pro ty co si chtějí práci usnadnit, jsou na trhu k dostání potahovací hmoty a marcipány již obarvené v široké škále barev.
 
K práci s potahovacími a modelovacími hmotami potřebujeme několik základních pomůcek jako je hladítko, kostice či plastový nůž na odstraňování přebytečné hmoty.
 
Pro perfektní design potaženého dort je třeba dodržet několik základních pravidel.
  • promazaný korpus musí být dobře vychlazený
  • na povrchu nesmí být vysoká vrstva krému (jen tolik, aby se zatřely póry)
  • krém nesmí obsahovat vysoké procento vody (na 250 ml tekutiny patří 250 g pravého másla)
  • potahovací hmota musí být rozválena na tloušťku cca 3 – 4 mm
  • před následným zdobení je nutné dort i s potahem dobře vyhladit.
 
Autor článku: Dortisimo.cz